Tukien väärinkäytöstä puhuminen on sumutusta

Epäily tukien väärinkäytöstä koskee KELAn viimeisimpien tietojen mukaan vain 0,45 promillea kaikista maksetuista etuuksista. Sisäministeri Rantanen kuitenkin ehdottaa “Kela-etsivän” toimen perustamista, joiden tehtävänä olisi selvittää näitä väärinkäytösepäilyjä. Rantanen on selkeästi ottanut valtionvarainministeri Purran empatiaköyhän politiikan teon myös omaksi ohjenuorakseen.

Toteutuneiden väärinkäytösten taustalla ei suinkaan aina ole moraalinen heikkous tai ahneus. Taloudellinen ahdinko, tukien liian alhainen taso tai informaation puute etuuksiin liittyen johtavat myös väärinkäytöksiin. Katkeruus ja epäluottamus järjestelmää ja poliitikkoja kohtaan voi toimia myös kannustimena. Mitäpä luulette Rantanen ja Purra millaiset seuraukset kontrollin lisäämisellä, eli epäluottamuksen osoittamisella kansalaisia kohtaan ja empatian puutteella saa aikaan? Uhkakuvien maalaaminen huijaavista sosiaalituilla elävistä perustuu todistetusti ainoastaan vinoutuneisiin asenteisiin, ei todellisuuteen. Hallitus on itse aktiivisesti lisäämässä epäluottamusta ja taloudellista ahdinkoa, jotka ovat yksiä väärinkäytösten juurisyistä. 

Hyvinvointivaltiomallimme perustuu toteutuneen vastavuoroisuuden ja oikeudenmukaisuuden tunteeseen. Liian alhaiset tuet ja hallituksen muut toimet kasvattavat tuloeroja. Tuloerojen kasvu, yhdessä tarkoituksenmukaisen epäluottamuksen luomisen kanssa ylhäältä käsin, horjuttaa niin poliitikkojen kuin koko hyvinvointivaltiomallin legitimiteettiä. Emme kuitenkaan vielä ole tilanteessa, jossa köyhät pyrkisivät tarkoituksenmukaisesti ja laajasti huijaamaan järjestelmää, varastelemaan ja aiheuttamaan epäjärjestystä. 

Lähteet:

KELA (2024) Kelan etuuksien väärinkäyttö vähäistä – vuonna 2023 eniten väärinkäytösepäilyjä toimeentulotuessa. KELAn mediatiedote.

https://www.kela.fi/mediatiedotteet/6032480/kelan-etuuksien-vaarinkaytto-vahaista-vuonna-2023-eniten-vaarinkaytosepailyja-toimeentulotuessa

KELA (2024) Miksi ihmiset väärinkäyttävät sosiaaliturvaa? Taustalla oma taloudellinen tilanne, epäluottamus, vähäinen paljastumisriski ja monta muuta tekijää. KELAn tutkimusblogi.

https://tietotarjotin.fi/tutkimusblogi/469581/miksi-ihmiset-vaarinkayttavat-sosiaaliturvaa-taustalla-oma-taloudellinen-tilanne-epaluottamus-vahainen-paljastumisriski-ja-monta-muuta-tekijaa

Pajari, Kati (2021) Kelan perustoimeentulotuen väärinkäytökset. AMK opinnäytetyö.

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/356027/pajari_kati.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Scroll to Top