Työttömyystuki on monipuolinen etuus, josta kerrotaan seuraavaksi joitakin perusasioita ja tärppejä.
Tiivistelmä
- Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä
- Suomessa on kolmenlaista työttömyystukea: työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja ansiopäiväraha – ansiopäiväraha on lähes aina suurempi kuin Kelan päiväraha
- Varaudu odotusaikaan
- Työttömyystuen vähimmäismäärä
- Työttömyystukea voi saada myös osa-aika- tai keikkatyössä
Työttömyystuen hakemisesta
Ilmoittaudu heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin tai työllisyyspalveluihin (sinun ei tarvitse tietää, kumpaan kuulut), koska ilmoittautumispäivästä alkaa laskenta, mistä alkaen voit saada työttömyystukea. Jos ilmoittaudut esim. kaksi viikkoa myöhemmin, menetät kaksi viikkoa työttömyystukea, vaikka olisitkin oikeasti ollut työtön.
Työttömyystuki kannattaa hakea omavastuuajan jälkeen. Omavastuuaika on 7 arkipäivää (maanantaista perjantaihin) eli jos haet maanantaista alkaen, tee hakemus aikaisintaan seuraavan viikon keskiviikkona. Työttömyystuessa on 3 kuukauden takautuva hakuaika.
Sinun ei tarvitse tietää, kumpaa Kelan työttömyystuista haet, vaan molempia haetaan samalla hakemuksella.
Mikä työttömyystuki minulle kuuluu?
Ihan ensimmäisenä: Työttömyyskassaan kannattaa aina liittyä, vaikka tekisi vain osa-aikatyötä, koska ansiopäiväraha on lähes aina suurempi kuin Kelan päivärahat!!!
Työttömyystukea on Suomessa kolmenlaista: työmarkkinatuki, peruspäiväraha ja ansiopäiväraha. Niiden erot ovat seuraavat:
- Työmarkkinatukea haetaan Kelasta. Työmarkkinatukea voi saada sellainen, jolla ei ole työkokemusta tai jos perus- tai ansiopäivärahan enimmäisaika on käytetty (yleensä 300-500 päivää). Työmarkkinatuen määrään vaikuttavat palkkatulot, pääomatulot ja vanhempien tulot, jos asut vanhempien luona.
- Peruspäivärahaa haetaan Kelasta. Peruspäivärahaa voi saada, jos työssäoloehto täyttyy. Peruspäivärahan määrään vaikuttavat työttömyyden aikaiset palkkatulot, mutta määrä ei suurene aiempien palkkatulojen perusteella.
- Ansiopäivärahaa haetaan työttömyyskassasta ja sen määrään vaikuttavat työttömyyden aikaiset palkkatulot ja sen päiväkohtainen määrä on sitä suurempi, mitä enemmän sinulla on ollut palkkatuloja ennen työttömyyttä. Ansiopäivärahaa voi saada, jos työssäoloehto täyttyy ja olet ollut työttömyyskassan jäsen vähintään puoli vuotta sekä tällä ajalla työssä.
Työssäoloehto tarkoittaa, että olet ollut palkkatyössä ennen työttömyyttäsi.
1. Tällä hetkellä työssäoloehto täyttyy, jos olet työskennellyt vähintään 18 tuntia viikossa 26 viikon ajan viimeisen 28 kuukauden aikana. Tarkastelujaksoa pidentää esim. opiskelu, joten opintojen aikaiset kesätyötkin voivat kerryttää työssäoloehtoa.
2. Laki muuttuu 2.9.2024 alkaen ja jatkossa työssäoloehtoon vaaditaan 12 kuukauden työskentely ja työnteon määrällä ei ole merkitystä, vaan kuukauden palkkatuloilla. Palkkaa täytyy saada vähintään 930 e/kk, jotta työssäoloehtoon kertyy 1 kuukausi, tai 465-930 e/kk, jotta työssäoloehtoon kertyy puolikas kuukausi.
Odotusaika
Jos sinulla ei ole työkokemusta tai ammatillista tai korkeakoulututkintoa, haet työmarkkinatukea ja sinun kannattaa varautua odotusaikaan. Tämä on tärkeää huomioida, jos valmistut juuri lukiosta tai ylioppilaaksi.
Odotusaika tulee suoraan työttömyysturvalaista eikä ole harkinnanvarainen. Se on 21 viikkoa, jolta ei ole oikeutettu työttömyystukeen. Jos katkaiset työnhaun kesken odotusajan, odotusaika keskeytyy ja jatkuu siitä, kun laitat työnhaun uudelleen voimaan. Voit hakea odotusajalle perustoimeentulotukea. Odotusaikaa lyhentää aiempi työssäoloehtoon luettava työskentely ja odotusaikanakin voi saada työttömyystukea, jos osallistuu TE-toimiston kanssa sovittuun työllistymistä edistävään palveluun (esim. työkokeilu tai kuntouttava työtoiminta).
Työttömyystuen vähimmäismäärä
Kelan työttömyystuki ja ansiopäivärahan vähimmäismäärä on 37,21 e/pv vuonna 2024. Ansiopäivärahan määrää nostaa aiempi palkkatulo, Kelan työttömyystuki on aina sama. Työttömyystukea maksetaan viideltä päivältä viikossa eivätkä pyhäpäivät vaikuta työttömyystukeen.
Työttömyystuki voi olla vähimmäismäärää pienempi esimerkiksi silloin, jos saat palkkaa, pääomatuloja, kotihoidon tukea tai asut vanhempiesi luona.
Soviteltu työttömyystuki
Työttömyystukea voi saada myös osa-aika- tai keikkatyön aikana. Jokainen tienattu palkkaeuro vähentää työttömyystukea 50 senttiä. Palkkatulo ei vaikuta sen mukaan, miltä ajalta palkka on tienattu, vaan maksupäivän mukaan.
Työttömyystuen saaminen vaatii sen, että pidät työnhakusi voimassa osa-aikatyön aikanakin ja täytät työllisyyspalvelujen velvoitteet, esim. jos sinua määrätään hakemaan tietty määrä työpaikkoja kuukaudessa. Osa-aikatyön osalta seurataan myös työaikaa – jos teet töitä yli 80 prosenttia alan kokoaikatyön määrästä, työttömyysturvaan ei ole oikeutta siltä kuukaudelta.