1.4.2024 astuivat voimaan historiallisen suuret leikkaukset suomalaiseen sosiaaliturvaan, ja lisää on tulossa. Ensimmäisenä vuorossa ovat:
- työttömyysturvan lapsikorotukset ja suojaosuus poistuvat
- yleisen asumistuen korvausprosentti laskee, perusomavastuu nousee ja ansiotulovähennys poistuu
- toimeentulotukilaki uudistuu ja asumismenojen huomioiminen tiukentuu
Hallituksella on ylevä tavoite puolittaa perustoimeentulotuen saajien määrä, mutta todellisuus on, että tuen tarvitsijoita tulee olemaan koko ajan enemmän. Sinun kannattaa hakea perustoimeentulotukea, jos muut tulosi ja varasi eivät riitä jokapäiväisiin menoihin.
Perustoimeentulotuki pitää hakea sen kuun aikana, jolle haluat tukea saada, eli lähetä huhtikuun tuen hakemus Kelaan viimeistään 30.4., mutta Kela ottaa myöhästyneenkin hakemuksen vastaan vielä viikon sisällä kuukauden loppumisesta. Hakemus ja liitteet kannattaa ylipäänsä laittaa ajoissa eli noin 2 viikkoa ennen kuukauden alkua, jotta maksu ehtii pankkitilille oikeana maksupäivänä eli kuun ensimmäisenä arkipäivänä. Toimeentulotuen lakisääteinen käsittelyaika on enintään 7 arkipäivää ja maksu siirtyy Kelasta pankkitilille 2 arkipäivässä.
Voit arvioida perustoimeentulotuen määrää Kelan asiakaspalvelunkin käyttämällä laskurilla osoitteessa www.kela.fi/laskurit.
Joka tapauksessa kannattaa mieluummin tehdä hakemus, kuin jättää tekemättä, jos on pienikin mahdollisuus, että perustoimeentulotukeen tulee oikeus.
Tarkemmin leikkauksista 1.4.2024 alkaen:
Työttömyysturva
Työttömyysturvan lapsikorotukset poistuvat. Tämä tarkoittaa lasten määrästä riippuen 5,84-11,05 euron päiväkohtaista menetystä, mikä tekee 125,56-237,78 euroa kuukaudessa. Summat ovat bruttosummia, joista vähennetään ennakonpidätys (oletuksena 20 prosenttia tai muutosverokorttisi mukaan).
Työttömyysturvan suojaosuus poistuu. Aiemmin osa-aikatyöstä on saanut ansaita bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa työttömyysturvan määrään ollenkaan. Jatkossa jokainen palkkaeuro vähentää työttömyysturvaa 50 senttiä.
Työttömyysturvan lapsikorotuksista on huomioitava myös se, että jos olet lähivanhempi ja elatusvelvollinen on määrätty maksamaan elatusapua lapsikorotusten verran ilman euromäärää, elatussopimus ei ole enää voimassa 1.4.2024 alkaen ja sinun kannattaa olla yhteydessä lastenvalvojaan uuden elatussopimuksen tekemistä varten. Jos olet itse elatusvelvollinen ja lapsikorotukset on peritty Kelaan elatusapuvelan lyhentämiseen, tätä ei enää tapahdu lapsikorotusten poistuessa ja elatusapuvelka saatetaan lähettää ulosottoon, jos et tee maksusuunnitelmaa Kelan perintäkeskuksen kanssa.
Yleinen asumistuki
Muutokset tulivat voimaan 1.4.2024 jälkeen silloin, kun yleistä asumistukea myönnetään ensimmäisen kerran, tai kun sitä muutenkin tarkistetaan esim. vuositarkistuksen, tulojen muutoksen tai muuton yhteydessä.
Korvausprosentti pienenee 80 prosentista 70 prosenttiin. Karkeana esimerkkinä: Jos olet ennen saanut 500 euron vuokraan 400 euroa asumistukea, jatkossa tuki on vain 350 euroa.
Perusomavastuu nousee 42 prosentista 50 prosenttiin ja perusomavastuun laskukaavaa muutetaan niin, että aikuisten kerrointa pienennetään ja lasten kerrointa suurennetaan. Se tarkoittaa, että entistä pienemmillä tuloilla joutuu maksamaan entistä isompaa osuutta vuokrasta, ja leikkaus kohdistuu eniten yksinasuviin ja muihin ruokakuntiin, joissa on vain aikuisia. Tällä halutaan tasata lapsiperheille sitä, että työttömyysturvasta poistetaan lapsikorotukset.
Yleisessä asumistuessa kunnat on jaettu kuntaryhmiin asumisen hintatason mukaan. Helsinki on ollut aiemmin omana kuntaryhmänään, ja Helsingissä on huomioitu isompi vuokra kuin muilla pääkaupunkiseudun paikkakunnilla. Jatkossa tämä korkeamman korvauksen kuntaryhmä poistuu ja Helsingissä voi jatkossa saada asumistukea Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kanssa saman verran.
300 euron ansiotulovähennys poistuu. Tämä tarkoittaa, että jatkossa kaikki palkkatulot otetaan huomioon yleisen asumistuen laskennassa. Aiemmin 1000 euron palkkatulosta asumistukeen on vaikuttanut vain 700 euroa (= 300 euron ansiotulovähennys), mutta jatkossa koko summa otetaan huomioon asumistuen laskennassa.
Perustoimeentulotuki
Perustoimeentulotuen laskelmassa on aiemmin voitu hyväksyä vuokra tai hoitovastike kokonaisuudessaan, vaikka se olisi Kelan määrittämiä rajoja hieman suurempi (noin 5 prosenttia suurempi). 1.4.2024 alkaen laki muuttuu ja jatkossa asumismenot voidaan huomioida isompana vain, jos niille on erityinen peruste. Ennen Kelalla on ollut tapauskohtaista harkintaa asiassa, mutta nyt erityiset perusteet on kirjattu lakiin. Perusteita ovat korkea ikä, heikentynyt terveydentila, lapsen etu ja etävanhemman lasten tapaaminen.
Perusteeksi ei käy enää se, ettei kotipaikkakunnalla ole kohtuuhintaisia asuntoja, vaan asuntoa on etsittävä myös lähipaikkakunnilta (100 km säteeltä). Perusteeksi ei käy myöskään maksuhäiriömerkintä (=ei luottotietoja).
Huomioi, ettei Kela voi pakottaa sinua muuttamaan eikä hylätä koko perustoimeentulotukea sillä perusteella, että sinua on kehotettu etsimään uutta asuntoa. Kela voi kuitenkin jättää kohtuullisten asumismenojen ylittävän osuuden sinun maksettavaksesi, jos et osoita etsiväsi aktiivisesti uutta asuntoa. Asuntohakemukset kunnalle ja isoille asuntofirmoille täytyy laittaa voimaan samana päivänä kun saat Kelan viestin tai kirjeen, tai Kela katsoo, ettet ole aktiivinen asunnonhakija, jos laitat hakemuksen voimaan vasta esim. viikon kuluttua. Sinun täytyy myös hakea asuntoja yksityisiltä vuokranantajilta. Kelan uusissa päätöksissä on pitkä mutta selkeä ohjeistus, joissa kerrotaan, miten Kela ottaa koko vuokrasi huomioon jatkossakin. Aikaa asuntojen hakemiselle annetaan 3 kuukautta ja sitä voidaan jatkaa uudella 3 kuukaudella, jos osoitat etsiväsi aktiivisesti edullisempaa asuntoa.