Tiivistelmä
Sosiaaliturva ja perustoimeentulo on perus- ja ihmisoikeutemme. Verkkosivuillamme haetukia.com on julkaistu kattava tietopaketti perustoimeentulotuesta ja sen hakemisesta. Oppaassa käydään läpi perustoimeentulotuen osat ja yleisimmät liitteet sekä muita huomioita perustoimeentulotuesta.
Kattava opas perustoimeentulotuesta ja sen hakemisesta
Aiemmin kerroimme sosiaaliturvan leikkauksista ja miksi niiden perusteella perustoimeentulotuki kannattaa hakea juuri nyt. Tässä oppaassa kerrotaan tarkemmin, miten perustoimeentulotuesta hyötyy parhaiten ja miten se haetaan niin, että hakemisessa ja käsittelyssä tulee mahdollisimman vähän ongelmia. Tästä tulee pitkä opas, joten sisällysluettelo lienee paikallaan.
Sisältö
- Miksi hakea perustoimeentulotuki
- Hakemuksesta
- Perusosa
- Liitteet ja muut huomioitavat menot
- Tiliotteet
- Omaisuus
- Asumismenot
- Terveydenhuoltomenot
- Muutto
- Maksusitoumukset
- Muita huomioita
- Lopuksi
- Lähteet ja lisätietoa
Miksi hakea perustoimeentulotuki
Suomen perustuslain mukaan jokainen on oikeutettu sosiaaliturvaan ja perustoimeentuloon (19 §). YK:n ihmisoikeuksien julistus kertoo samaa (25. artikla). Perustoimeentulotuen kriteerien täyttyessä sen hakeminen on siis oikeutemme ja lähestulkoon velvollisuutemme, jotta perus- ja ihmisoikeutemme toteutuvat.
Hakemuksesta
Hakemus kannattaa tehdä OmaKelassa, koska silloin hakemus saapuu heti sähköisesti Kelaan. Paperinen lomake postitetaan Kelan toimistolta skannauskeskukseen Helsinkiin ja skannataan Kelan sähköiseen järjestelmään ja tässä menee joitakin arkipäiviä, mikä saattaa hidastaa käsittelyä. Lisäksi sähköinen hakemus on osittain esitäytetty, jos olet hakenut jo aiemmin perustoimeentulotukea tai esimerkiksi jos vuokranantajasi lähettää vuokrasopimuksen sähköisesti Kelaan (kts. tarkemmin myöhemmin). Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai et muuten pysty asioimaan sähköisesti, voit soittaa Kelaan ja palveluasiantuntija voi ottaa sinulta hakemuksen vastaan suullisesti.
Perusosa
Perustoimeentulotuen laskelmassa huomioidaan jokaiselle perheenjäsenelle perusosa. Perusosan määrä on määritelty toimeentulotukilaissa (9 §) ja määrää tarkistetaan ja yleensä korotetaan vuosittain kansaneläkeindeksin mukaan. Perusosalla katettavat menot on myös määritelty samassa laissa (7 §). Näihin menoihin ei voi saada enempää perustoimeentulotukea, vaan ne kuuluvat perusosan kokonaissummaan.
Nämä menot ovat:
- ravintomenot
- vaatemenot
- vähäiset terveydenhuoltomenot
- henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta aiheutuvat menot
- paikallisliikenteen käytöstä aiheutuvat menot
- sanomalehden tilauksesta aiheutuvat menot
- puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä aiheutuvat menot
- harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot
- “sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot”.
Liitteet ja muut huomioitavat menot
Tiivistetysti: Kela tarvitsee kaikesta kirjalliset tositteet. Seuraavaksi käydään läpi yleisimmät liitteet ja menoja, joita perustoimeentulotuessa huomioidaan.
Varmaankin yleisin syy käsittelyn viivästymiseen on se, ettei liitteeksi ole toimitettu tiliotteita. Tiliotteet tulee toimittaa yleensä aina hakemuksen liitteeksi. Ensimmäisen hakemuksen liitteeksi tarvitaan kaksi uusinta kokonaisen kuukauden tiliotetta jokaisesta pankkitilistä, myös esim. säästötilistä tai S-pankin S-bonustilistä. Jos et saa tiliotetta, koska tilillä ei ole tapahtumia, toimita tosite siitä, ettei tilillä ole tapahtumia, esim. kuvakaappaus tilitapahtumista. Yleensä Kela ei kuitenkaan hyväksy kuvakaappauksia tai tilitapahtumaluetteloita, joten ole tarkkana, että otat verkkopankista oikeanmuotoiset tiliotteet. Eri pankkien ohjeistukset on koostettu Kelan verkkosivuille: https://www.kela.fi/tiliotteet
Esimerkkinä edeltävän kahden kuukauden tiliotteista, eli jos lähetät hakemuksen 15.4.2024, toimita liitteeksi tiliotteet ajalta 1.2.-31.3.2024.
Liitteeksi täytyy toimittaa tositteet omaisuudesta. Kela näkee verotustiedoista, jos sinulla on viimeksi vahvistetun verotuksen mukaan esim. osakkeita tai rahastoja, joten niistä pitää toimittaa selvitys, myös siinä tapauksessa, että osakkeet tai rahastot on myyty. Selvitykseksi voi riittää kuvakaappaus verkkopankista tai verkkosivulta, jossa omaisuus on tai on ollut. Jos tililläsi näkyy siirtoja virtuaalivaluuttatilille tai -tililtä, virtuaalivaluutan omistuksesta täytyy toimittaa tosite, jonkinlainen tiliote tai selvitys lompakon arvosta. Jos tililläsi näkyy rahapelaamista, pelitileistä pitää toimittaa kuukausikohtaiset yhteenvedot, joista näkyy voittojen ja häviöiden suhde. Jos omistat esim. osuuden kuolinpesästä tai metsää, Kela saattaa 5 vuoden kuluttua lähettää takaisinperintähakemuksen hallinto-oikeudelle, jolloin perustoimeentulotuki voidaan periä takaisin myöhemmin saatavista varoista. Muuten takaisinperintä on hyvin harvinaista.
Jos et ole toimittanut Kelaan aiemmin vuokrasopimusta tai muuta tositetta asumismenoista, toimita se liitteeksi. Vuokra-asunnosta tarvitaan vuokrasopimus, omistusasunnosta riittää vastikelasku (hoitovastike huomioidaan). Jos vuokranantajasi on yksityinen henkilö tai isompi yhtiö ei ole tällä listalla, sinun täytyy toimittaa vuokrasopimus erikseen Kelaan, paitsi jos olet toimittanut sen jo aiemmin esim. yleisen asumistuen liitteeksi: https://www.kela.fi/vuokrasopimukset
Liitteeksi voi toimittaa myös laskuja asumismenoista, eli vesi, sauna, lämmitys, kotivakuutus (liitteeksi myös vakuutuskirja), jätehuolto, nuohousmaksu, kiinteistövero ja tontin vuokra. Asuntolainasta ei huomioida lyhennystä, mutta voidaan huomioida korot, samoin se osuus pääoma- tai rahoitusvastikkeesta, jolla katetaan yhtiölainan korkomenoja. Sähkölaskusta ei huomioida lisäpalveluita, kuten vaihtoturva, aurinko-/vesi-/tuulisähkö, hintatakuu ym. joten näistä kannattaa olla yhteydessä sähköyhtiöön ja lopettaa ne, jos ei koe niitä ehdottoman tarpeellisiksi.
Liitteeksi voi toimittaa myös julkisen terveydenhuollon laskuja (ei siis yksityisen terveydenhuollon). Esimerkiksi huomioidaan laskut lääkäri- ja hoitajakäynneistä, lääkärinlausunnoista, poliklinikkamaksuista, osastohoidosta, Kelan tukeman kuntoutuspsykoterapian omavastuuosuuksista ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu. Myös matkakulujen omavastuuosuudet, esim. Kela-taksikuitit huomioidaan menona. Jos et ole saanut matkakuluista jo valmiiksi Kela-korvausta, eli yleensä kaikki muut matkat paitsi Kela-taksi ja ambulanssikyyti, täytyy hakea matkakorvausta ensin, sen tekee helposti OmaKelassa lyhyellä lomakkeella.
Muutto
Muutto ansaitsee oman osionsa, koska Kela voi tukea muuttoa monella tapaa. Muuttoa ei tueta, jos uusi asunto on ylikallis, joten kuntakohtaiset rajat kannattaa tarkistaa Kelan verkkosivuilta. Kela ei maksa kahden asunnon vuokraa kuin erittäin harvinaisissa tapauksissa eikä perusteeksi riitä kuukauden irtisanomisaika. Kela ei myöskään maksa sopimussakkoa, joka johtuu siitä, että irtisanot vuokrasopimuksen ennen ensimmäistä mahdollista irtisanomisaikaa.
- Vuokravakuus: Kela voi myöntää vuokravakuuden, yleensä maksusitoumuksena, joka voidaan toimittaa pyynnöstäsi suoraan vuokranantajalle. Voit myös toimittaa postissa lähetettävän maksusitoumuksen itse vuokranantajalle. Rahavakuus on teoriassa mahdollinen, mutta se vaatii niin paljon selvityksiä sinulta ja vuokranantajalta, ettei se ole yleensä vaivan arvoista. Rahavakuutta ei koskaan makseta sinulle itsellesi, vaan ainoastaan vuokranantajalle. Kela ei korvaa sinulle vuokravakuutta, jos olet maksanut sen itse.
- Muuttokustannukset: Kela voi maksaa kiinteän muuttoavustuksen, joka on 120 tai 180 euroa henkilömäärästä ja muuttomatkasta riippuen. Kelaan ei tarvitse toimittaa mitään tositteita muuttoavustuksen saamiseksi.
- Muuttopalvelu: Kela voi myöntää maksusitoumuksen muuttopalveluun, mutta se vaatii käytännössä vakavan terveydellisen perusteen ja liitteeksi täytyy toimittaa lääkärinlausunto. Perusteeksi ei riitä se, ettei ole ajokorttia tai läheisiä, jotka voivat auttaa muutossa.
- Varastointipalvelu: Kela voi myöntää maksusitoumuksen varastointipalveluun, jos jäät asunnottomaksi. Tämä vaatii liitteeksi sosiaalitoimessa tehdyn suunnitelman asumisesta.
Maksusitoumukset
Kun perustoimeentulotuki myönnetään (= tulot ovat vähintään 0,01 euroa pienemmät kuin huomioitavat menot), Kela voi myöntää maksusitoumuksia:
- Apteekkiin: Sisältää suurimman osan reseptilääkkeistä, jos kyseessä ei ole kovin harvinainen tai todella kallis lääke. Jos lääke ei kuulu normaaliin maksusitoumukseen, siihen voi hakea rajattua maksusitoumusta.
- Silmälaseihin: Kela voi maksaa optikon näöntarkastuksen ja silmälasit 3 vuoden välein tai useammin, jos se on perusteltua. Kelan ja sopimusliikkeiden sopimushinnat ovat todella edulliset, joten ei kannata ostaa laseja ensin itse, koska Kela korvaa itse ostetuista laseista todella pienen osuuden. Jos optikko ei voi määrätä laseja, voit toimittaa Kelaan optikon lausunnon silmälääkärin tarkistuksen tarpeesta ja Kela voi tehdä myös silmälääkärille maksusitoumuksen.
- Henkilöllisyystodistukseen: Yleensä myönnetään passi, koska se on halvempi. Passikuviinkin voi hakea maksusitoumusta, mutta sitä myönnetään harvoin, ja passikuvista kannattaa mieluummin toimittaa kuitti Kelaan kuin jäädä odottamaan maksusitoumusta.
- Hammasproteesiin: Tätä varten tarvitaan liitteeksi julkisessa terveydenhuollossa tehty kustannusarvio ja hoitosuunnitelma.
Muita huomioita
Kela tarkkailee tiliotteesta ainakin tilin saldoa, varallisuutta, säästöjä, vuokranmaksua, rahapelaamista, tilillepanoja toisilta henkilöiltä ja siirtoja omien tilien välillä. Jos toisilta yksityishenkilöiltä on tilillepanoja yli 50 euroa yksinasuvalla tai 100 euroa perheellisellä, Kela katsoo nämä tuloksi. Pelivoitot katsotaan aina tuloksi, mutta pelaamiseen käytettyä rahaa ei katsota menoksi. Tilillä oleva varallisuus lasketaan mukaan tuloihin, mutta tässä on käsittelijäkohtaisesti vaihtelua, minkä suuruinen summa voidaan jättää huomioimatta. Käteiseksi nostettu raha voidaan laskea mukaan tuloihin, ellei ole hyvää perustetta käteisen käytölle – tässäkin on vaihtelua käsittelijästä riippuen, mikä on hyväksyttävä peruste. Jos tiliotteella ei näy vuokranmaksua, voidaan olettaa, että olet laiminlyönyt vuokranmaksun ja vuokra voidaan jättää pois menolaskelmasta siihen asti, kun todistat, että olet maksanut vuokrasi.
Perustoimeentulotuessa on käytössä ansiotulovähennys, eli alle 150 euron palkkatulo nettona (= se mitä tilille tulee) ei vaikuta perustoimeentulotukeen ollenkaan. Senkin jälkeen vain 150 euron ylittävä osuus vaikuttaa, eli jos saat tilille 200 euroa palkkaa, se vähentää perustoimeentulotukea vain 50 euroa. Jos maksat ammattiliiton ja/tai työttömyyskassan jäsenmaksua, se voidaan katsoa menoksi, yleensä niin, että se vähennetään huomioitavasta palkkatulosta.
Laskut huomioidaan alkuperäisen eräpäivän mukaan, esim. jos sähkölasku on tammikuussa käytetystä sähköstä ja eräpäivä on maaliskuussa, lasku huomioidaan eräpäivän mukaan maaliskuun perustoimeentulotuen laskelmalla. Tämä alkuperäisen eräpäivän sääntö koskee myös tilanteita, joissa olet itse siirtänyt eräpäivää laskuttajan kanssa sopimalla.
Kela ei huomioi maksumuistutuksia tai perintäyhtiöiden laskuja eikä alkuperäisissä laskuissa olevia korko- tai muistutusmaksuja. Jos olet saanut laskun perintäyhtiöltä esim. Ropo Capital tai Lowell, Kelaan täytyy toimittaa se alkuperäinen lasku, jonka maksamatta jättäminen on johtanut maksumuistutukseen tai perintälaskuun.
Jos olet saanut sähköjen katkaisuvaroituksen, toimita Kelaan kaikki avoimet sähkölaskut ja katkaisuvaroitus. Tässä tilanteessa voit myös pyytää hakemuksen käsittelyn kiirehtimistä. Toinen tilanne hakemuksen kiirehtimiseen on häätöuhka. Kela ei kiirehdi käsittelyä pelkän vuokranmaksun vuoksi, mutta jos olet saanut häätöilmoituksen, toimita se Kelaan ja pyydä käsittelyn kiirehtimistä. Vielä yksi tilanne kiirehtimiselle voi olla muu asunnottomuuden uhka, kuten vuokranantajasta johtuva vuokrasopimuksen päättyminen ja kiireellinen tarve vuokravakuudelle. Kiirehtimistä voi pyytää soittamalla puhelinpalveluun tai käymällä palvelupisteellä, koska yleensä palveluasiantuntijan täytyy konsultoida ratkaisuasiantuntijaa, täyttyvätkö kiireellisen käsittelyn tiukat kriteerit. Kiireellinen käsittely tehdään saman tai seuraavan arkipäivän aikana.
Voit hakea perustoimeentulotuen hakemuksen loppupuolella myös sosiaalitoimen harkinnanvaraista (ehkäisevää tai täydentävää) toimeentulotukea ja voit pyytää Kelaa lähettämään hakemuksen puolestasi sosiaalitoimeen. Varmista päätöksestä, onko hakemus lähetetty eteenpäin vai pitääkö sinun itse tehdä hakemus sosiaalitoimelle. Yleensä menot, jotka kuuluvat perustoimeentulotukeen, pitää hakea itse sosiaalitoimesta, mutta jos haet toimeentulotukea esim. kodin hankintoihin, lapsen harrastusmenoihin, romanihameeseen tai opiskeluun liittyviin kustannuksiin, Kela voi useimmiten lähettää hakemuksen eteenpäin.
Jos päätöksessä on virhe, sinun kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun tai lähettää viesti OmaKelassa ennen oikaisuvaatimuksen tekemistä. Päätöksen tarkistuksen käsittelyaika on 7 arkipäivää (tai selkeässä virhetilanteessa 0-1 arkipäivää), kun taas oikaisuvaatimuksen käsittelyaika on kuukausia. Jos päätöstä ei Kelan puolesta haluta tarkistaa, oikaisuvaatimus on helpoin tehdä OmaKelassa. Valitusohjeet ovat aina mukana päätöksessä ja löytyvät kattavasti Kelan verkkosivuilta. Kelan oikaisuvaatimuskeskuksen päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen ja siitä vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos saat valitusluvan. Valittaminen on maksutonta. Huomaa kuitenkin, että käsittelyajat ovat hyvin pitkät. Valituksen käsittelyaikana voi hakea perustoimeentulotukea normaalisti.
Lopuksi
Tämä opas käy läpi perustoimeentulotuen yleisimmät tilanteet. Jos sinulla on kysymyksiä perustoimeentulotuesta, sinun kannattaa olla yhteydessä Kelan asiakaspalveluun. Muista, että palveluasiantuntijalla on hallintolakiin (8 §) perustuva neuvontavelvollisuus. Soittopyyntöä käsittelijälle jätetään harvoin, eikä käsittelijän kanssa keskustelu yleensä edistä perustoimeentulotuen hakemisen tai tarkistamisen asioita millään tavalla, vaan parhaiten asia etenee asiakaspalvelussa.
Lähteet ja lisätietoa
Suomen perustuslaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus: https://ihmisoikeusliitto.fi/ihmisoikeudet/ihmisoikeuksien-julistus/
Laki toimeentulotuesta: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412
Hallintolaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030434
Lisätietoa löytyy kattavasti Kelan verkkosivuilta, esim. näiltä sivuilta:
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-perusosan-maara
https://www.kela.fi/tiliotteet
https://www.kela.fi/vuokrasopimukset
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-mihin-menoihin
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot
https://www.kela.fi/toimeentulotuki-nain-haet-muutosta
Kelan käsittelijöiden käyttämät ratkaisutyön ohjeet löytyvät osoitteesta: https://www.kela.fi/kelan-etuusohjeet-ohjeet-etuuksittain